TRADYCJE
Nasza codzienność to tradycje. Wiele rzeczy robimy tak jak nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie. Staramy się zachować zapachy i smaki z dzieciństwa.
Poniżej wymieniliśmy tylko niektóre czynności, które umiemy zrobić i które ze względu na docenianie zdrowej i nieprzetworzonej żywności towarzyszą nam w życiu codziennym.
Świniobicie – wyrób kiełbasy, pasztetu, salcesonu, kiszki
Pieczenie chleba w piecu opalanym drewnem
Robienie masła
Wyrób serów w sposób tradycyjny
Wędzenie wędlin i serów dymem z drewna olchowego
Kiszenie kapusty
Chów zwierząt tradycyjnych
Kultywowanie tradycji świątecznych (choinka, tradycyjna wigilia z elementami kuchni łemkowskiej, dzielenie się opłatkiem również ze zwierzętami, śpiewanie kolęd polskich i łemkowskich, wieszanie przy wejściu do domu i zabudowań gospodarskich podłaźniczki, malowanie jajek, święcenie pokarmów)
Robienie przetworów na zimę (dżemy, soki, kompoty, ogórki, papryka, buraki)
Uprawianie ziemi (zboża, ziemniaki, trawy, warzywa w ogródku przydomowym)